De Schrijfcoaches

 

Lili de Ridder

Lili de Ridder (1959) studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam.  Ze werkte daarna enige tijd in het bedrijfsleven en startte vervolgens haar eigen tekstbureau voor zakelijke communicatie. Niet alleen heeft ze in die tijd zelf veel geschreven – brochures, bedrijfsmagazines en rapporten – maar ook veel ervaring opgedaan in het begeleiden van auteurs van non-fictie.

Omdat ze zelf van jongs af aan ook graag fictie schreef, heeft ze zich vervolgens voor haar eigen plezier verder verdiept in literaire schrijftechnieken, onder andere bij de Schrijversvakschool Amsterdam. Die kennis zet ze sinds 2009 ook in voor de Lettervrouw (bureau voor manuscriptanalyse & schrijfcoaching van Maaike Molhuysen). Inmiddels hebben diverse auteurs na begeleiding door Lili de interesse weten te wekken van een uitgeverij. Zelf viel Lili verschillende keren in de prijzen bij schrijfwedstrijden en hoewel ze nog steeds graag schrijft, beleeft ze vooral heel veel plezier aan het begeleiden en enthousiasmeren van andere schrijvers. Inmiddels geeft Lili ook schrijfcursussen voor beginnende en meer gevorderde schrijvers.

Lili’s kracht is dat ze zeer snel de vinger op zowel de sterke als de zwakke kanten van een tekst weet te leggen, dat ze er altijd naar streeft recht te doen aan de bedoelingen van de schrijver en dat ze zeer concrete handvatten weet te bieden op basis waarvan een schrijver weer gericht verder kan. Ze doet dit prikkelend, met veel kennis van het schrijfproces en met een goed oog voor zowel de structuur van verhalen als voor de (psychologische) geloofwaardigheid van de personages.

Naast haar werk heeft Lili nog tal van andere passies: schilderen, Terschelling, koken en erop uit trekken met haar jonge zwarte labrador Harrie. Verder is ze een echte lettervreter en slaat ze een goed glas wijn niet af. Lili woont en werkt in Noord-Brabant.

Wie zijn of haar werk eens wil voorleggen voor een manuscriptanalyse of wie geïnteresseerd is in begeleiding op maat bij het eigen schrijfproces, kan terecht bij de Lettervrouw: www.delettervrouw.nl

 

Maaike Molhuysen

Maaike Molhuysen (Amsterdam, 1970) groeide op in een pakhuis vol boeken. Al tijdens haar studies Politicologie en Amerikanistiek ging ze aan de slag als journalist. Ze schreef over literatuur en schrijven voor diverse tijdschriften, werkte als eindredacteur en coachte beginnende journalisten. Daarnaast beoordeelde ze manuscripten voor diverse uitgeverijen.

In 2005 besloot ze zich volledig te wijden aan de begeleiding van schrijvers en richtte ze een bureau voor individuele schrijfcoaching op: de Lettervrouw. Inmiddels heeft ze de helpende hand geboden aan vele tientallen auteurs, van wie een aanzienlijk aantal vervolgens de weg naar een uitgever wist te vinden. Ook wordt ze zowel door uitgeverijen als door auteurs ingeschakeld als redacteur. Ze is daarnaast auteur van het Handboek voor schrijvers, waarvan in de lente van 2014 een geheel geactualiseerde editie zal verschijnen.

Maaikes aanpak is persoonlijk en doelgericht: ze gaat uit van de tekst waar je mee bezig bent en de obstakels die je daarbij tegenkomt. Samen zoeken jullie naar de vorm waarin je verhaal het best tot zijn recht komt en kijken jullie welke technieken je daarbij kunt toepassen. Ze paart daarbij een scherp oog voor teksten in allerhande genres aan een goed gevoel voor wat auteurs nodig hebben om een volgende stap te zetten in hun schrijverschap.

Maaike woont en werkt op het Groninger Hoogeland in een huis vol boeken dat ze deelt met haar lief en drie katten.

 

Pauline Slot

Wanneer Pauline Slot (1960) niet bezig is om zelf te schrijven, helpt ze anderen om dat te doen. Haar weg naar het schrijverschap liep via heel veel lezen, een studie Nederlands in Leiden en een proefschrift in Amsterdam. Maar de belangrijkste stap was de wereldreis per fiets die ze maakte in 1993-94, want daar ontstond het idee voor Zuiderkruis, haar eerste roman.

Dat boek verscheen in 1999 bij de Arbeiderspers, en het vond zijn weg naar veel lezers. Daarna publiceerde Pauline nog vijf romans, waaronder En het vergeten zo lang, over het tragische leven van Maria Hagenaar, de eerste vrouw van de Chileense dichter en Nobelprijswinnaar PabloNeruda, en Soerabaja, gebaseerd op de Indische oorlogservaringen van haar familieleden.

In 2014 verscheen De hond als medemens, een persoonlijke exploratie van de band tussen mens en hond, geschreven na de vroegtijdige dood van haar hond Molly. Het boek is aan zijn vijfde druk. Het genre van literaire non-fictie bevalt Pauline; in juni 2015 verschijnt Museumbezoeking, over de vraag waarom wij eigenlijk naar musea gaan. Intussen werkt ze weer aan een roman. Van haar werk zijn inmiddels meer dan 200.000 exemplaren verkocht. Meer informatie is te vinden op: www.paulineslot.nl.

Juist omdat schrijven in haar eigen leven zo waardevol is gebleken, helpt ze anderen graag om zich op dat vlak te ontwikkelen. Ze doceerde aan de universiteit, op de Schrijversvakschool, is verbonden als tutor aan de online creativeacademyEditio, en begeleidt schrijvers op Limnisa, een heerlijk retraiteoord in Griekenland. Ook werkt ze als schrijftrainer en redacteur voor bedrijven en organisaties.

Pauline heeft een scherp oog voor grote lijnen en details, en een milde blik op mensen. Ze is open en onderzoekend, en helpt schrijvers graag om hun persoonlijke doelen te bereiken, wat die ook zijn. De intrinsieke waarde van schrijven staat daarbij voorop. Veel belang hecht Pauline aan het thema, omdat dat aan de kern raakt en alle schrijfbeslissingen daaruit voortkomen. Maar er is natuurlijk ook volop ruimte voor technische tips. Wie met Pauline werkt gaat enthousiast en met meer helderheid weer verder.

Pauline woont en werkt in Warmond, een mooi dorp bij Leiden, samen met haar vriend en hond. Geregeld trekken zij naar de Eifel, waar een oude boerderij op een heuvel heel langzaam verandert in een prettig woonhuis. Het prachtige uitzicht is al af.

 

 

Schrijfretraite.nl
    Voor een luxe schrijfvakantie

 

 
Startpagina Schrijfretraite De Oude Pastorie De Schrijfcoach Prijzen Inschrijven Recensies